Ayvalık Kent Konseyi’nden depreme karşı önlem çağrısı

Ayvalık Kent Konseyi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli büyük depremin 2. yıldönümünde depreme karşı bilinç oluşturmak ve güvenli şehirleşmeye dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun’un öncülüğünde, konsey binası önünde düzenlenen basın toplantısı, depremde hayatını kaybedenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Açıklamayı, Ayvalık Kent Konseyi Kentsel Planlama ve Çevre Tasarımı Çalışma Grubu ile Ayvalık İnşaat Mühendisleri Odası üyesi İnşaat Mühendisi Füsun Atay yaptı. Atay, sağlıklı ve güvenli kentleşmenin önemine vurgu yaparak, “Afetlere karşı sağlam yapılı çevre üretiminin sağlanması, kültürel, tarihi ve mimari mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması için bir araya gelme ihtiyacı duyduk” dedi.
“Deprem Gerçeği Göz Ardı Edildi”
17 Ağustos 1999 İzmit ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin ardından 2011 Van, 2019 İstanbul, 2020 Manisa, Elazığ, Van ve İzmir depremlerinin, gelecekte yaşanabilecek felaketler için birer uyarı niteliğinde olduğunu belirten Atay, Türkiye’deki kentleşme politikalarının bilimi göz ardı ettiğini ifade etti.
6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat 2023 Hatay Samandağ depremlerinin, ülkenin son yüzyıldaki en büyük felaketi olduğunu söyleyen Atay, “11 ilde yaklaşık 14 milyon yurttaşımız depremden etkilendi, resmi rakamlara göre 50 binden fazla insan hayatını kaybetti” dedi.

“Yerel Yönetimler ve Toplum Sürece Dahil Edilmelidir”
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen afetin etkilerinin sürdüğünü belirten Atay, bölgedeki yapılaşma sürecinde katılımcı planlama ilkesinin işletilmediğini vurguladı. Atay, “Yerel yönetimlerin ve toplumun dışlandığı bir yeniden yapılaşma süreci, yakın gelecekte ciddi tartışmalara neden olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Ayvalık İçin Acil Planlama Şart”
Balıkesir ve ilçelerinin birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Atay, son günlerde Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin tedirginlik yarattığını belirtti. Plansız yapılaşma ve denetimsizliğin ciddi riskler doğurduğunu vurgulayan Atay, şu çağrıyı yaptı:
“Ayvalık’ta bir an önce 1/25000-1/5000-1/1000 ölçekli ilçenin bütününü kapsayan planların yapılması gerekmektedir. Yapı stokunun, nüfus yoğunluğunun güncellenmesi ve gerekli analizlerin doğru yapılması zorunludur. Bu planlar, sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturacak şekilde, meslek örgütleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımıyla şekillendirilmelidir.”
Atay, imar uygulamalarının da bu planlara uygun şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizerek, depreme dayanıklı şehirler için bilimin rehber alınması gerektiğini söyledi.